maanantai 29. elokuuta 2016

Kirjontaharjoituksia

Tämänhetkinen teema koulussa on kulttuurilähtöisen tuotteen valmistaminen. Sopivaan saumaan sattui Hansapiha, missä kävimme koulun kanssa pitämässä omaa kojua kirjaimellisesti pystyssä (Rauli-myrsky...) ja katsomassa käytännössä markkinameininkiä myyjän näkökulmasta. Hieno tapahtuma ja mukava tunnelma, ihania herkkuja ja innostuneita keskiaikaharrastajia!Tarkoituksena oli pitää siellä samalla pieniä työnäytöksiä, missä me vaatetusartesaaniopiskelijat olisimme kirjoneet perinteiseen malliin. Käytännössä homma meni niin, että kun ehti pistää pari pistoa, piti hypätä teltan kattoparruun kiinni tuulenpuuskan iskiessä, ja jos uskaltautui kirjoa toiset pari pistoa, tuli varmasti kovempi puuska heti perästä ja työ jäi taas kesken.
Suurensuurta näytöstä ei siis saatu aikaan, mutta kuvasin näitä harjoitustilkkuja nyt blogia varten.

Ensiksi palauteltiin mieleen ala-asteella opittuja pistoja, ja kokeiltiin vähän vieraampia lisäksi.


Ihanissa, vanhoissa käspaikoissa minua on aina kiehtonut taidokkaat etupistokirjonnat. Aloitin hyvin yksinkertaisista malleista, että hoksaan idean. Nämäkin kuviot näyttävät onnettoman pieniltä ja nopeilta toteuttaa, mutta yllättävän kauan tuollaista kukkariviä saa pistellä.


Tässä on erittäin simppeli ohje perinteisiin kuviin, paperilla näyttää isolta mutta käytännössä lopputulos on hyvin pieni nökäre vain. Silti tuossa kukassa on lähes 70 pistoa! Tässä vaiheessa vasta alkaa hahmottaa tämän työtavan vaativuuden, ja esimerkiksi kansallispukuihin käytettyjen työtuntien määrän.
Etupistokirjonta vei nopeasti mennessään, ei parempaa oheistekemistä leffan aikana olekaan. Siellä täällä löytyy pieniä laskuvirheitä, enkä ole vielä oppinut saamaan nurjaa ja oikeaa suunnilleen saman näköisiksi.
Näiden kuvioiden ikivanhat nimet herätti kovasti hilpeyttä ryhmässä, kuka näitä on keksinyt? (Paranee loppua kohden)
1. -
2. Haaraomenainen
3. Kaksomeinainen
4. -
5. Vähäinen lättäpää
6. Pyllypäitä neljällä kantilla
7. Pieni käpälikki sorkan kanssa

Ja tähän kohtaan hervotonta hirnumista. :D Näin vakavahenkistä on käsitöiden tekeminen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!